Havrekaka i vårsolen!
12 april 2023
- Kakor
När solen skiner att det roligt att kunna få bjuda på en nybakad kaka.
Denna kaka ser ut som en vanlig kaka men den har en "hemlig fyllning" och smakar därför helt fantastiskt.
Sätt ugnen på 200º
Börja med att röra smör med socker. Tillsätt sedan havregryn, vetemjöl och bikarbonat. Dela degen i två delar och kavla ut den ena delen till en deg platta (ca 20×30 cm) på en bakpappersklädd plåt. Grädda i 10 minuter.
Koka under tiden en kräm av crème fraiche, grädde, socker, äggulor och potatismjöl. Vispa krämen tills den tjocknar och låt den sedan koka upp. Tillsätt vaniljsocker och russin. Glöm inte att du kan baka maräng på den överblivna äggvitan.
Sänk ugnstemperaturen till 175º och bred krämen över den bakade degplattan. Smula resterande deg över vaniljkrämen och grädda ytterligare 20 minuter eller tills den fått fin färg. Skär i fyrkanter när det kallnat.
Ingredienser:
150 G SMÖR
1 DL SOCKER
2 ½ DL HAVREGRYN
2 ½ DL VETEMJÖL
¾ TSK BIKARBONAT
Fyllning:
2 ½ DL CRÉME FRAICHE
1 DL GRÄDDE
1 ½ DL SOCKER
4 ÄGGULOR
1 MSK POTATISMJÖL
1 MSK VANILJSOCKER
3 DL RUSSIN